به گزارش قدس آنلاین، در این دیدار ۴۰ نفر از شاعران جوان و پیشکسوت سرودههای خود را در موضوعات مختلف دینی، اجتماعی و سیاسی قرائت کردند.
حضرت آیتالله خامنهای بعد از شعرخوانی شاعران، با ابراز خرسندی از استمرار پیشرفت و رو به اوج بودن شعر فارسی، شعر را رسانهای مهم و تأثیرگذار در دوران جنگ رسانهای خواندند و گفتند: در این عرصه باید از میراث کمنظیر شعر و ادب فارسی به عنوان رسانهای قدرتمند و اثرگذار و نافذ به بهترین وجه استفاده شود.
محمود حبیبی کسبی از شاعرانی است که بارها در جلسات شاعران با رهبری حضور داشته و در این نشست ها شعر قرائت کرده است. این شاعر در خصوص حال و هوای دیدار امسال گفت: کم پیش می آید کسی در این جلسه شعر بخواند و رهبری نکاتی را ذکر نکنند. از فیلم هایی که بعد این جلسه در رسانه ها و فضای مجازی منتشر می شود می شود خیلی مطالب را استخراج کرد.
این شاعر افزود: مقام معظم رهبری هم شاعر و ادیب هستند و هم در انجمنهای ادبی مهم حضور داشته اند. با انجمن های ادبی قدیم خراسان که با حضور شاعران بزرگی مثل محمد قهرمان، مرحوم اخوان ثالث و مرحوم کمال برگزار میشد، مراودات ادبی داشتند که همه اینها تجاربی با خود دارد که باعث میشود نکاتی که می گویند درست و کارامد باشد.
یادم هست اولین بار که در محضر ایشان غزل آزادی را خواندم نکاتی را فرمودند و محبت داشتند بار دوم قصیده ای در مدح امام رضا(ع) قرائت کردم که ایشان تحسین و درباره یکی دوتا از ابیات سوال کردند و بار سوم که قصیده ای درمدح حضرت خدیجه (س) خواندم ایشان پیشنهادی را مطرح کردند که واقعا جالب بود. بیت من این بود که:
دمید در برهوت حجاز، یاس از تو/ بهشت میشود از مقدمت، جهنم هم
ایشان بعد تحسین و لطف فرمودند که درمقام حضرت خدیجه (س) درست نیست که قدوم ایشان به جهنم برسد به نیت بهشت. پیشنهاد ایشان در آن جلسه این بود که کلمه مقدم عوض شود.
من همان شب فکر کردم و دیدم نقد ایشان درست است، تغییراتی در شعر دادم و اینگونه شد: دمید در برهوت حجاز، یاس از تو/ بهشت میشود از برکتت، جهنم هم
نگاه ویژه به شعر
حبیبی کسبی درباره تاثیر دیدار شاعران با رهبری در رشد و ارتقای شعر معاصر فارسی معتقد است: تاجایی که من می دانم تنها گروهی از هنرمندان که هر ساله دیدار منظم و مستمر با ایشان داشتند شاعران بوده اند. ایشان نگاه ویژه ای به شعر دارند و معتقدند شعر هنر بومی و مذهبی ماست یعنی هم هنر ملی کشور ماست و هم هنر مذهب تشیع است. به نوعی شعر رسانه شیعه است
بهرحال در جهان ما را به شعر می شناسند. جایگاه شعر در مکتب تشیع جایگاه ویژه ای است و بزرگان شیعه و ائمه ما هم شاعر بودند و هم از شعر بهره می بردند. مقام معظم رهبری هم این جایگاه را کامل می شناسند و هم در این سالها تلاش کرده اند این جایگاه رفیع را تبیین کردند تا دیگران متوجه این جایگاه رفیع شوند بدانند شعر فقط یک هنر نیست بلکه هنر ملی و مذهبی و رسانه مکتبی و ملی ماست.
این شاعر اظهار کرد: جهان، ایران را با شعرش می شناسد پس نگاه رهبرمعظم به شعر، راهبردی و بنیانی است نه مثل برخی مسئولان که شعر برایشان فقط زینت المجالس است .
اگر در این سالها توجهی هم به شعر شده به دلیل دغدغه های مقام معظم رهبری بوده است. محفل شعری شاعران با رهبری به میان مردم هم راه یافته و شاعرانی که در آن محفل شعر می خوانند شعرشان شنیده می شود و به میان مردم می رود و برخی از این شعرها خیلی مشهور می شود. در نتیجه باید گفت برآیند جلسه دیدار شاعران با مقام معظم رهبری، اعتلای شعر و تبیین جایگاه شعر در فرهنگ ایران و مذهب ماست.
حبیبی کسبی در توصیف حال و هوای جلسه شعر شاعران با مقام معظم رهبری بیان کرد: اینکه ایشان توجه و احترام ویژه برای شاعران و برای شعر قائلند این محفل را از یک جلسه عادی خارج می کند و به یک جلسه راهبردی در حوزه فرهنگ و ادبیات انقلاب اسلامی تبدیل می کند.
اینکه بسیار هوشمندانه این نشست در ماه رمضان و در شامگاه تولد امام مجتبی(ع) برگزار می شود که شاعران روزه اند حال و هوای معنوی را بر محفل حاکم می کند. حسینیه امام خمینی هم حال معنوی دارد و شعرهایی که در آن جلسه خوانده می شود شعرهای خاصی است؛ همه این نکته ها این محفل شعری را به جلسه ای تبدیل می کند که مثل و مانندش در تاریخ نبوده یا بسیار نادر بوده است.
این شاعر در پایان یادآور شد: می توان دیدار شاعران با مقام رهبری را مهمترین جلسه شعری و اتفاق ادبی سالانه برای شاعران پارسی گو و شعر فارسی دانست که مرزهای آن فقط محدود به شاعران ایرانی نیست و شاعران پارسی زبان بقیه نقاط دنیا مثل؛ هند، پاکستان، افغانستان و.. در آن حضور دارند و حتی شعر خوانی می کنند.
صمیمیترین دیدار رهبر معظم
حجت الاسلام علی مقدم متخلص به عاصی خراسانی، شاعر جوان معاصرکه در دیدار امسال شاعران با رهبر معظم رهبری حضور داشته است در گفت با خبرنگار قدس با بیان این که متفاوت ترین جلسه هر سال، نیمه ماه مبارک رمضان با حضور شاعران، در محضر مقام معظم رهبری برگزار می شود، بیان کرد: هر ساله با حضور شخص اول کشور جلسه شاعرانه ای در حضور رهبری برگزار می شود که متفاوت ترین جلسه رهبری در طول سال است. به شهادت خیلی از افرادی که در این نشست حضور داشتند این محفل صمیمی ترین دیداری است که رهبری هر سال برگزار می کنند. فضای جلسه خیلی صمیمی است که این لطافت در جلسات دیگر ایشان به چشم نمی خورد.
به باور این شاعر، دیدار رهبر معظم با شاعران، لطیف ترین و شاعرانه ترین و دلنشین ترین جلسه دیدارهای رهبری است. علی مقدم گفت: ایشان بیشتر به عنوان شخصیت سیاسی و دینی در جامعه ما و حتی در جهان مطرح هستند در بقیه جلسات آن ابعاد ایشان مورد توجه است ولی در دیدار شاعران بُعد شاعری ایشان مورد توجه است؛ انسی که ایشان با شاعران و ادبیات از گذشته داشتند از شهریار و مرحوم اخوان که رهبری با آنها دوست بودند تا شاعران امروز باعث شده این دیدار خیلی خاص باشد.
تاثیر بر شاعران جوان
این شاعر با تاکید بر اینکه دیدار سالانه شاعران با رهبری در ارتقای شعر در کشور ما و به طور کلی در رشد شعر فارسی بسیار تاثیر گذار بوده است معتقد است: از شاعران پارسی گوی ایران و حتی بقیه کشورها در این نشست حضور دارند و شعر می خوانند و وقتی شعر تمام شد مقام معظم رهبری مطالب دقیقی را بیان می کنند که این نکته ها و این نشست از چند جهت مهم است؛ اول اینکه علاقه شخص اول کشور به ادبیات و اهمیت به شعر باید الگوی بقیه مسئولان کشور باشد که آن ها هم در هر مرتبه ای که هستند، به شعر و ادبیات توجه کنند.
نکته دوم؛ تاثیر این دیدار بر شاعران جوان است. خیلی از جوانها بخاطر حضور در این نشست تلاش می کنند وارد حوزه شعر شوند یا در این زمینه خودشان را ارتقا دهند.
از جنبه محتوایی هم این نشست خیلی مهم است دغدغه هایی که ایشان نسبت به ادبیات فارسی و شعر دارند یک الگو است مثلا چند محوری که امسال ایشان مطرح کردند درباره پاسداشت زبان فارسی یا نهضت ترجمه اشعار پارسی، بسیار مهم بود.
وی افزود: در جلسات ایشان نکاتی درباره ادبیات ارائه می کنند که خیلی برای شاعران و فعالان ادبیات مهم است.
همین امسال شاعری شعری خواند رهبری گفتند شعر شما برخی ابیاتش فعل نداشت تا معنای جمله را کامل بیان کند. بعد جلسه من دیدم چند نفر گفتند تا زمانیکه رهبری این نکته را نگفته بودند ما متوجه این نکته ظریف نشده بودیم.
مطالبی که ایشان بیان می کنند حساسیتی را بین شعرا ایجاد می کند که آنها را مجاب میکند، دقیق باشند.
ضعف حافظه ادبی و شعری
مقدم در توصیف حال و هوای جلسه امسال شاعران با مقام معظم رهبری اظهار کرد: یکی از مضامین مهمی که رهبری در نشست امسال به آن اشاره کردند این بود که حافظه ادبی و شعری مردم ما ضعیف شده و در موارد نیاز، شعری به ذهنشان نمی آید.
وی یادآور شد: مساله مورد اشاره خیلی جدی است متاسفانه در جامعه ما خیلی شعر رسوخ نکرده یعنی افراد تحصیل کرده جامعه ما ممکن است شعر شاعرانی مثل فردوسی و حافظ و سعدی را نتوانند درست بخوانند و این در حالی است که شخص اول کشور اینقدر به حوزه شعر و ادبیات علاقه دارند و تقریبا همه شاعران مهم و سرشناسی قبل و بعد انقلاب با ایشان مانوس بودند اما نسل های جدید انسی با شعر ندارند. برای حل این مشکل راهکارهایی وجود دارد که به نظر من مهم ترینش رسانه است اگر متولیان رسانه اهل شعر و ادبیات باشند و این حوزه را بشناسند مردم هم با شعر بیشتر مانوس خواهند شد.
نظر شما